"Ulje-u-vodi" do "voda-u-ulju" i opet nazad: Dupla inverzija emulzija pomoću nanočestica i tenzida Ulje i voda se ne mogu miješati. Ipak je moguće da se pomiješaju u jednu emulziju koja djeluje jedinstveno ako se pomisli na svakodnevne proizvode poput kreme, dječije kreme, mlijeka i majoneze. Jedna je tekućina pri tome raspodjeljena u drugoj u obliku malih kapljica. Za to su potrebni emulgator ili da se tekućine jako protresu ili pomiješaju. Da li kapljice ulja plivaju u vodi (emulzija: ulje-u-vodi, U/V) ili kapljice vode u ulju (emulzija: voda-u-ulju, V/U), to zavisi od različitih faktora. Britanski tim sa Univerziteta "University of Hull" izjavljuje u časopisu Primjenjena Kemija o duploj inverziji jedne emulzije koja se sastoji od nanočestica: Samo sukcesivnim dodavanjem jednog tenzida je uspjelo povratiti emulziju U/V u V/U i opet nazad u emulziju U/V.
Više ili pogledajte sličan sadržaj na Magazin Udruženja Prijatelja Nauke i Tehnologijesubota, 11. listopada 2008.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar